Η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αποκαλούμενων ποντιακών οργανώσεων στην Θεσσαλονίκη, παρουσία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκοκλογές, ήταν χωρίς ουσία σε βαθμό που να αναρωτιέται κανείς εάν οι λεγόμενες "ποντιακές οργανώσεις" εκφράζουν κάτι από την βάση του ποντιακού πληθυσμού ή είναι απλά μηχανισμοί εξουσίας και δημοσίων σχέσεων.
Σε αυτήν την επικοινωνιακού τύπου προεκλογική συνάντηση προς αλίευση των ποντιακών ψήφων συνέδραμαν με πλήρη γνώση αυτών των υπηρεσιών οι λεγόμενες ποντιακές οργανώσεις μάλλον για τις ανάγκες των δημοσίων σχέσεων τους.
Ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί προ ημερών και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για να τονωθεί το τρωθέν "φιλοποντιακό" προφίλ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αποκάλυψη των ατυχών δηλώσεων του υποψηφίου ευρωβουλευτή της κ. Καιρίδη για την Γενοκτονία.
Από την συνάντηση δεν υπήρξε κάποιο σπουδαίο αποτέλεσμα που να αξίζει την επικρότηση των ποντιακών οργανώσεων, αυτοί όμως δήλωσαν αμέσως μετά "απόλυτα ικανοποιημένοι" με μόνη την ΠΟΕ να διατυπώνει κάποιες, ασθενείς όμως, επιφυλάξεις!
Δεν υπήρξε καμία κριτική για την στάση της κυβέρνησης που όλα αυτά τα 4 χρόνια της θητείας της να αρνείται να βάλει στην διπλωματικής της ατζέντα το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας ούτε υπήρξε καμία δέσμευση ότι θα το κάνει στο μέλλον.
Εάν η κυβέρνηση, καθώς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχε ειλικρινές ενδιαφέρον για την αναγνώριση της γενοκτονίας θα είχε θέσει το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, σε ξένα κοινοβούλια, και προς την ίδια την Τουρκία στις τόσες συναντήσεις που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών και πλήθος διπλωματών. Απλά δεν το έκανε. Αρκούνται, οι εκπρόσωποι της, όπως και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μόνο σε δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης που χαϊδεύουν τα αυτιά των Ποντίων χωρίς όμως κανένα πρακτικό αντίκρισμα σε διπλωματικό επίπεδο.
Για την ισχνότατη παρουσία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού τα σχολικά βιβλία, η οποία μάλιστα συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, δεν υπήρξε λέξη.
Εξαγγέλθηκε η δημιουργία μίας επιτροπής για ίδρυση Μουσείου που έχει ...ήδη εξαγγελθεί και παλαιότερα (στο στρατόπεδο Παύλου Μελά).
Οι Πόντιοι δεν είναι λαός Μουσείων!
Αλλά, επιτέλους, δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή η εμμονή των κυβερνώντων, των σημερινών και όλων των προηγούμενων, να βάλουν τους Πόντιους σε μουσείο! Οι Πόντιοι δεν είναι λαός Μουσείων. Δεν είναι μουσειακό είδος λαού όπως οι Ίνκας ή οι Ινδιάνοι.
Είναι ένας ζωντανός, ακόμη, λαός που διεκδικεί την θέση του στην ιστορία και το μέλλον της ανθρωπότητας και όχι στις προθήκες ενός μουσείου!
Αυτό που ζητούν οι Πόντιοι είναι η δημιουργία ενός εθνικού μνημείου για την Γενοκτονία, με αίθουσες πλήρεις οπτικοακουστικού υλικού, κάτι ανάλογου με τη έκθεση του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη που παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ πέρυσι ώστε οι μαθητές ενός σχολείου που θα το επισκέπτονται όταν θα βρίσκονται στην έξοδο να έχουν πλήρη επίγνωση του μεγάλου εγκλήματος.
Αναντιστοιχία με την "βάση" των Ποντίων
Αναρωτιόμαστε εάν οι "ποντιακές οργανώσεις" εκπροσωπούν και εκφράζουν γνήσια τους Ποντίους καθώς η στάση τους βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα αιτήματα των Ποντίων την ημέρα μνήμης των 100 χρόνων της Γενοκτονίας
Οι Πόντιοι με τα συνθήματα τους στις πορείες απαίτησαν άμεσα η ελληνική κυβέρνηση να βάλει επιτέλους το ζήτημα της Γενοκτονίας στην διπλωματική της ατζέντα κάτι που το αρνείται επίμονα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική εξωτερική πολιτική. Ωστόσο οι χρισμένοι εκπρόσωποι των Ποντίων δήλωσαν ικανοποιημένοι από την συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό!
Commenti